Uganda Blog 10-1-2019

Ik ben twee dagen geleden aangekomen in Oeganda merk dat mijn lichaam nog veel moet wennen aan de hitte (update: ik ben een paar dagen ziek geweest).

Vandaag ben ik naar het hoofdkwartier van Forum for Democratic Change (FDC) geweest waar ik mijn begeleider heb ontmoet: de General Secretary en dus de baas van de staf. FDC lid vanaf het begin, een gezellige man met veel kennis en goede ideeën. Ik begreep van John (een betrouwbare Oegandese vriend) dat ik hem kon vertrouwen en speelde dus open kaart over mijn ideeën. Naast een introductie raakten we dus al snel in gesprek over het probleem: dictatorschap, de oplossing: democratie en het process: vreedzame revolutie.

Hij vertelde dat Oeganda nu in de derde en laatste fase zit en 2019 een jaar van actie wordt. De eerste fase is het veranderen van de mindset, het openen van ogen. De tweede fase is die van organisatie en planning. De laatste fase het daadwerkelijk neerhalen van de dictatorschap en verruilen voor democratie.

Nog enkele grote vraagstukken die ze hebben is onder andere het neutraliseren van het leger. Ik zei dat ik de afgelopen jaren de zwakheden van dictatorschappen heb bestudeerd, met een focus op Yoweri Kaguta Museveni (de dictator van Oeganda).

Hij vertelde dat educatie systeem nog uit de koloniale tijd stamt, met als gevolg een slaafse houding van veel burgers.

Ook de mensen in de landbouw, ongeveer 60-70% worden onderontwikkeld en geforceerd op de dictator te blijven stemmen. Zolang ze kunnen overleven hebben ze het idee dat politiek hen niets aangaat. Door onwetendheid, intimidatie en patronage worden ze geneutraliseerd door de regering. Politieke activiteit door oppositie in deze gebieden wordt streng verboden en moeilijk gemaakt.

Daarnaast claimde hij dat Museveni een Rwandese achtergrond heeft en zij op alle sleutelposities zitten. Dit wist ik niet en ga ik verder induiken. Ik 2011 waren de grote Walk to Work protesten, waarbij de overheid bijna viel, maar met dodelijk geweld de protesten kon stoppen.

Ik ben nog met Harold langs een andere locatie geweest waar de meeste demonstraties worden georganiseerd, hier ontmoette ik meer diehard FDC leden. Als laatst naar de plaats waar de leiders werken, zoals Besigye (de belangrijkste oppositieleider op het moment). Deze was niet aanwezig maar zijn secretaris en andere senior leden ontmoet. Ik heb een erg goede indruk gekregen en denk ik ook kunnen achterlaten. Ik ben benieuwd.

Ik ben van mening dat de landbouwgemeenschap de power base is van het dictatorschap en dus nog ‘the lock’ voor verandering. Daarnaast denk ik dat de jongeren het verschil gaan maken (met name met goede educatie / ideologie) en dus ‘the key’ kunnen worden in de landbouwgemeenschap. Hier hebben de arme boeren niks te verliezen en het meest te winnen, alleen moet er een sterke constante focus zijn op het veranderen van de mindset.

Naast literatuur over Oeganda, dictatorschappen, revolutie en politiek etc. ben ik de laatste tijd literatuur over guerilla warfare en krijgskunde aan het bestuderen. Boeken van Che Guevara, Mao Zedong, en over Erwin Rommel, Hannibal Barca, Scipio Africanus. Ik heb de Art of War van Sun Tzu overgetyped en uitgeprint (21 pagina’s) en ga ik de komende maanden uit mijn hoofd leren.

Hier haal ik weer inspiratie uit in hoe ik strategisch en tactisch advies kan geven aan de oppositiepartij en uiteindelijke doel: Bobi Wine. Bobi Wine was een popster uit de ghetto die opkwam voor jongeren van Oeganda en is nu de rijzende ster in de nationale politiek is met zijn beweging: People Power, waar hij democratie en vrijheid vanaf onderen promoot. Met een gemiddelde leeftijd van 15 heeft Oeganda een erg jonge populatie.

Hopelijk kan ik bij Bobi Wine en Besigye een goede indruk maken. Ik verwacht dat één van deze twee de nieuwe president van Oeganda zal worden en dit zijn de twee revolutie leiders op het moment.

Wat ze nodig hebben is een sluwe adviseur/strateeg die het juiste advies kan geven om deze geweldloze strijd tegen het dictatorschap te winnen. Als ik het goed aanpak, kan ik die strateeg worden en zo ervaring opdoen voor mijn boek over vreedzame revolutie in Afrika.

Daarnaast ga ik veel netwerken met Nederlandse organisaties, bedrijven en overheid om met geluk zo al kans te creëren voor een baan na mijn master. De stage bij FDC zal hier veel gelegenheid voor bieden.

Persoonlijke doelen zijn het afleren van uitstelgedrag, verder ontwikkelen van discipline en goed voor mezelf zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.