Uganda Blog 13-2-2019

Het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn laatste blog deelde. Ik heb afgelopen tijd vooral hard gewerkt aan het onderzoek, interviews en strategische plan. Deze week moet het strategisch plan af zijn (3 weken eerder dan de planning) dus dat wel een uitdaging maar gaat lukken. Ook mijn onderzoeksvoorstel moest ik flink herschrijven waar ik deze week reactie op krijg. Alles dus volgens planning en op schema, veel nieuwe interviews ingepland (nu 9 gehad van de minimaal 20) en het ziet er naar uit dat de plannen voor stage ook op tijd kunnen worden uitgevoerd.

Mijn CV kunnen herschrijven en rustig begonnen met solliciteren en ogen openhouden voor interessante functies (nu twee verstuurd). Ik hoop heel erg dat ik tijdens het afstuderen al wat gesprekken kan hebben om voor mijn 29e een studiegerelateerde baan te vinden (EINDELIJK!!!!), dat natuurlijk het uiteindelijke doel was van het studeren. Het zal misschien wel meevallen in de realiteit maar ik verwacht dat een baan krijgen een fundamentele verandering zal zijn omdat ik 1. Eindelijk geld ga verdienen en 2. Kan beginnen met groeien op professioneel gebied en carrière maken en 3. Eindelijk 100% van mijn tijd kan steken in iets wat me verder helpt zoals hier, iets dat door bijbanen / noodzaak inkomsten in NL nog niet mogelijk was.

Vorige week was de eerste wat minder leuke week toen er wat problemen waren met de bank, een vak waar professoren nalatig waren geweest en het plan opeens drie weken eerder af moest zijn. Zitten er helaas ook tussen maar alles kunnen oplossen.

Nog een waterval bezocht met huisgenoot en wat meer gesocialized met huisbaas en zijn vrienden maar ga ik niet meer doen, want helpt niet bij het bereiken van mijn doelen: zelfontwikkeling, onderzoek, revolutie, baan.

Er waren twee studiegenootjes in de stad maar helaas wat verkeerds gegeten en gemist. Eind februari komen er weer studiegenoten dus zie ik erg naar uit. Na deze week nog maar 6 weken en moet nog veel doen, helaas de leiders die ik graag wil ontmoeten Bobi Wine en Besigye nog niet ontmoet, dus moet ik beter mijn best voor doen. Volgende week wel een koffie doen met de Nederlandse ambassadeur voor een goed gesprek over de situatie in Oeganda. Hoop hier een goede indruk te kunnen maken.

Sporten gaat goed, Sun Tzu leren ook (beste idee ooit, krijg hier erg veel strategische inspiratie door, wat direct weer resulteert in beter advies binnen FDC = reputatie goede strateeg). Veel Swahili woordjes en zinnetjes geoefend en begin het weer steeds beter te spreken op straat. Nog wat zinnetjes in Luganda, Ayankole en Luo geleerd zodat ik meerdere bevolkingsgroepen kan aanspreken. Hond is dolblij als ik thuiskom. Met iedereen op kantoor goede en leuke band kunnen opbouwen.

Maandag was een FDC leider conferentie, heel leuk om mijn studiegenootje namens de krant daar te zien. Paar maanden geleden zaten we samen in leslokaal en nu vanuit verschillende rollen in Oeganda op zo’n conferentie. Er was veel media aanwezig en ben gefilmd / gefotografeerd dus hopelijk leidt dit niet tot vragen bij intelligentie van dictatorschap en problemen in mijn vrijheid / veiligheid. Even afwachten. De media moest alweer snel weg en heb later op de dag nog kort praatje gegeven over de problemen onder het dictatorschap in Oeganda en vooral strategie de partij terug op de agenda te krijgen als leiders van de revolutie komende drie jaar. Was alleen de weinig water die dag, dus uitgedroogd en veel hoofdpijn. Was dus ook niet mijn beste speech (zoals eerder FDC diaspora conferentie in Den Haag wat resulteerde in staande ovatie) maar toch applaus na de meeste zinnen en verschillende leiders die er later meer over vroegen.

Gister ook bijzondere ervaring gehad. Ik ging langs bij Joseph voor mijn onderzoek, aangezien hij een initiatief had opgezet dat jongeren hielp hun situatie te transformeren. Zou dit eigenlijk vorige week al doen maar ziek geworden, had hij me 5000 shilling gestuurd voor een fruitsapje. Toen ik bij zijn huis aankwam in een sloppenwijk besefte ik direct dat het initiatief niet geschikt was voor mijn onderzoek vanwege de extreme armoede (en dus kleinschaligheid) waar hij in leefde met zijn vrouw en 7 kinderen. Ik kreeg de beste stoel van het huis (vind je normaal gesproken op de vuilnisbelt) en werd voorgesteld aan de kinderen. Hij was een opgeleide accountant (hij liet zijn CV en diploma’s zien) maar al twee jaar zonder baan en schraapte nu genoeg bij elkaar als boda boda driver. Het huis was net zo groot als mijn oude kamertje op Oosteine (2 bij 2 m4) maar toch leek dit niet uit te maken. Meeste kinderen waren naakt en kapotte kleren maar ook dat maakte allemaal niet uit. Iedereen was gewoon blij en nieuwsgierig en ik was niet de wandelende portemonnee welk gevoel je vaak krijgt in meer toeristische (arme) plekken of bij veel andere Oegandezen. Gewoon een gewaardeerde gast, welk gevoel Vera en ik ook vaak in Iran kregen.

Hij vertelde over zijn leven en stichting en we hebben een officiële meeting gehad (met opstellen en nauwkeurig volgen van agenda alsof we als CEO’s onder elkaar waren) als bezoeker van zijn stichting. Hierna kreeg ik een soda en cake (welke ik deelde), en toen ik wegging kreeg het speelgoed van een van de kinderen, een zelfgemaakte auto van ijzerdraad en het rubber van kapotte slippers als wielen. Dit was een bijzondere ervaring om van een familie dat in complete armoede leeft, en vaak moet strijden om dagelijks 1 maaltijd te kunnen eten, zoveel te krijgen. Ze verwachtte niks, het enige wat ik deed wat het tonen van respect en vriendschap en luisteren naar wat de man te vertellen had.

Al vroeg in het gesprek vertelde ik de man (Joseph) dat ik zelf student ben en niet kan helpen op financieel gebied, die vertelde dat dat niet uitmaakte en meer geïnteresseerd was in mijn vriendschap. Dit soort ervaringen geeft me hoop in de goedheid van de mens en wat de uiteindelijke reden is om te werken aan een vreedzame revolutie in Oeganda, om dit soort mensen en hun gezinnen een betere toekomst te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.