Uganda Blog 15-1-2019

Vanochtend ging ik weer naar stage op het hoofdkwartier, waar ik werd voorgesteld aan de Party President: Patrick Amuriat, officieel de belangrijkste persoon in de partij. Het leek een normaal welkomstpraatje te worden toen ik liet vallen dat ik er naar uitzag de komende maanden bij de dragen aan de vreedzame revolutie zoals beschreven door Gene Sharp (ik wist dat hij bij zijn inauguratie het boek van Gene Sharp: Replace Dictatorship for Democracy had gekregen) en wist zo zijn interesse te wekken.

Uiteindelijk hebben we daarom nog twee uur over de situatie in Oeganda, de revolutie en dictatorschap gepraat waar ik volgens mij een erg goede indruk heb kunnen maken. Hij stelde voor dat ik binnenkort eens bij hem thuis langs zou komen, gaf zijn telefoonnummer en het voorstel elkaar de komende tijd veel te spreken. Hij vroeg ook nog wat voor werk ik wilde gaan doen terug in Nederland waarop ik ieder geval kon antwoorden wat ik niet wilde worden en ik het liefst iets zou doen als strategisch adviseur voor het belang van het volk van Oeganda. Maar ook dat ik nog niet wist wat voor baan daar dan bij zou passen.

Ik had denk ik geen betere keuze van stage kunnen maken dan ik heb gedaan.

Toevallig heb ik al 8 jaar ervaring in Oeganda met IDSS, kan groeten in Luganda en gesprekken voeren in Swahili. Ik hou mijzelf sinds 2014 goed geïnformeerd over de politieke situatie in Oeganda, heb het vanaf de 2016 verkiezingen zelfs tot in detail gevolgd en ben daardoor bijna net zo goed op de hoogte van wat er is gebeurd de laatste jaren als de politici en partijleden die ik spreek. ‘Toevallig’ ben ik al twee jaar hard aan het nadenken, bestuderen en formuleren hoe een vreedzame revolutie in Afrika kan worden opgezet, en is het deze partij die voornamelijk bezig is met die vraag onder het juk van een dictatorschap. Daarnaast heb ik me met de master African Studies al vier maanden lang met de geschiedenis, politiek, maatschappij en economie van Oeganda bezig gehouden. Ik weet waar ik het over heb, vooral op strategisch en tactisch niveau en tot nu toe merk ik dat dat indruk maakt (naast net gekleed incl. stropdas).

Ik kom precies op de juiste plaats op het juiste moment in de geschiedenis naar mijn idee. Dit beloofd veel goeds!

Verder heb ik enkele oplossingen kunnen bedenken voor hun grootste problemen, hoop dit volgende keer overtuigend over te kunnen brengen aan Amuriat. Er is nu wantrouwen tussen twee grootste groepen (Besigye en Bobi Wine) maar allebei vullen ze elkaar perfect aan. Een alliantie tussen beide groepen zou een sterk front vormen. Ik ga hier ook proberen een rol te spelen als verbinder tussen beide partijen. Heb al wat volgelingen en adjudanten van Bobi Wine ontmoet gister dus zal een kwestie van tijd zijn voor ik hem ook spreek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.