Uganda Blog 18-1-2019: The Godfather

Ik heb mijn eerste echte week stage achter de rug, nu wel flink uitgeput, waarschijnlijk nog vanwege de ziekte tot begin deze week. Goed ontbijten (brood is zo droog als havermout) en genoeg water drinken laatste dagen niet zo goed gelukt. Trainen, Swahili, Sun Tzu, uitstelgedrag verminderen gaat wel goed. De afgelopen dagen is het duidelijk geworden hoe mijn stage er de komende 10 weken uit gaat zien en wat mijn doel is (best wel cool zoals je zo zult lezen).

Dinsdag ben ik ook langs geweest bij een van mijn drie Oegandese vrienden (inspirerend + betrouwbaar) die ik in de afgelopen acht jaar nooit op corruptie of machtsmisbruik heb kunnen betrappen. Daniel, de Kjeld van Afrika. Goed met geld en management, niet klagen maar doorzetten, super gemotiveerd en duidelijke ambitie. Een halfjaar geleden stuurde hij me een bericht dat hij een zoon had gekregen: Jethro, met daarbij de vermelding dat ik de peetvader was…

Ik vond dit een beetje vreemd dus vroeg er later nog eens naar, toen Daniel weer bevestigde dat ik de peetvader was. Dinsdag ging ik er dus langs met laptops vanuit Nederland en een pak stroofwafels. Het was erg leuk om hem en zijn vrouw (Kevin) weer te zien en er werd goed voor me gezorgd. Jethro was zoals elke baby is maar toch is er altijd wel iets bijzonders aan jonge vaders met een nieuw soort gevoel van verantwoordelijkheid. Daniel heeft een stabiele baan maar verdient nog niet veel. Enige wat nog ontbrak was een beetje geluk zoals investering of goede baan om zijn potentie waar te maken.  Toevallig ging ik woensdagavond wat eten met Younes, een vriend uit Nederland die ik al vier jaar niet had gezien maar super lekker bezig is in Ghana en nu een weekje in Kampala is. Hij was op zoek naar een capabele Oegandees die operational manager kon worden voor zijn bedrijf, iets dat op het lijf van Daniel geschreven is dus dat vertelde ik hem ook. Ze gaan elkaar vandaag ontmoeten dus wie weet gaan die allebei veel aan elkaar hebben!

Terug naar stage, want gister hebben we in een meeting van 5 uur (half uur pauze) besproken wat ik ga doen de komende tijd. Ik ga een 5 jaar Strategic Plan voor de jongeren in Oeganda schrijven namens de partij.

In andere woorden, ik ga de visie/strategie formuleren voor de rol van jongeren in 1. het verruilen van de dictator voor democratie en dus voltooien van vreedzame revolutie maar ook 2. hoe de huidige generatie jongeren (we hebben ze nu Generation Below 40 – G40 genoemd) DE groep gaat zijn die het nieuwe Oeganda gaan opbouwen op sociaal, economisch en politiek vlak! Er is nog niet eerder een strategisch plan specifiek voor jongeren geschreven, maar omdat de gemiddelde leeftijd 15 is en 75% van de populatie onder de 40, is dit de belangrijkste groep van de bevolking in de komende jaren. Ik heb een werkgroep van 3 personen gekregen (mijn directe begeleider, de youth coordinator en nog iemand) om mij te helpen de komende 6 weken dit plan af te krijgen (en daarna op grote schaal te lanceren, zoals de Sustainable Development Goals oid). Ik krijg daarnaast alle relevante documenten tot mijn beschikking en drie field trips naar de families van mijn werkgoep. Elk persoon van de werkgroep is meerdere keren gearresteerd door het regime.

Om de vreedzame revolutie te voltooien moeten jongeren van nationaal tot lokaal worden georganiseerd, getraind, verenigd etc. maar op economisch gebied hebben juist zij een speciale rol om deze te gaan hervormen. Mijn taak is er eigenlijk een strategie te schrijven hoe FDC een generatie van jongeren kan creëren (G40) dat een historische rol gaat vervullen in de geschiedenis van Oeganda de komende vijf jaar in 1. de revolutie en 2. economische opbouw van het land. Hoe kunnen zij het nieuwe Oeganda gaan opbouwen?

Zoals de begeleider vertelde, zou dit strategic plan een leidraad kunnen worden voor de nieuwe constitutie zodra de revolutie is voltooid. Want naast het voltooien van de revolutie moeten de jongeren zodanig worden getraind en met zelfvertrouwen vervuld dat ze ook diegenen worden: to guard the gates of the revolution.

Op maandagen zullen we dan samenkomen met de werkgroep om vorderingen te bespreken en verder te brainstormen. Dinsdagen ga ik het veld in om met jongeren te spreken (van universiteit guild presidents tot jongeren in sloppenwijk) en zo ideeën te toetsen aan de realiteit.

Verder zal ik mij op donderdagen bezighouden met netwerken van westerse NGO’s, bedrijven en ambassades op zoek naar fondsen voor ofwel de partij ofwel initiatieven voor jongeren (met name in landbouw). Deze donderdagen zullen ook extra interessant worden om mijn eigen netwerk van (Nederlandse) organisatie op te bouwen met als gevolg hopelijk een baan bij terugkomst.

Ik ben wel nog steeds op zoek naar initiatieven die proberen een sociaal-politieke transformatie teweeg te brengen met vreedzame methodes (buiten FDC) voor mijn eigen onderzoek. Ik heb vanavond afgesproken met Mugabi, een van de drie vrienden. Hij is DE jongeren leider geïnteresseerd in vreedzame transformatie dus hoop na vanavond dat probleem te hebben opgelost. Zo niet ga ik hier het hele weekend hard naar op zoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.