Uganda Blog 2-2-2019

Afgelopen week ben ik vooral aan de slag geweest met mijn onderzoek welke de volgende vraag heeft: hoe kunnen jongeren in Oeganda hun situatie transformeren met vreedzame methodes? Het plan was om twee initiatieven te vinden die proberen deze verandering waar te maken, en dan op een illustratieve manier antwoord te geven op de vraag aan de hand hoe zij dit doen. Voordat ik naar Oeganda ging wist ik nog niet welke initiatieven voldeden aan deze eisen (jongeren, transformatie situatie, vreedzame methodes).

Inmiddels heb ik er twee gevonden en heb ik afgelopen week bij het eerste initiatief 9 interviews kunnen afleggen. Deze waren relatief kort tussen 15 en 30 minuten maar al erg interessant. Dit initiatief heet Action for Liberty and Economic Development (ALED) en is opgericht door een oud IDSS-lid: John. Hij is een van de meest inspirerende en eerlijke Oegandezen die ik ken.

Het doel van ALED is om jongeren te verbinden en te helpen bij hun zelfontwikkeling. Vooral ondernemerschap, unity through diversity en focus op talenten maakt het een inspirerend initiatief met een focus op dialoog en broederschap. Ze hebben een stuk land gekregen waar ze nu twee jaar landbouw verbouwen en hier steeds beter in worden. Wat vooral tof is dat er veel leiders van verschillende partijen, religies en leeftijdsgroepen zitten en in staat zijn goed met elkaar samen te werken. Zoals iemand het verwoordde: zodra we het ALED kantoor instappen, laten we de jas van onze politieke partij buiten. Het is een denktank die streeft naar een beter Oeganda en ik denk dat ze nog een grote rol gaan spelen in het bouwen van Oeganda de komende tijd. Mijn andere initiatief is de Jobless Brotherhood geïnspireerd door de Muslim Brotherhood van Egypte (die een belangrijke rol speelde in de revolutie daar).

Wat ook bijzonder om te zien is, is de herkenning van aardig wat IDSS structuren, ideeën en activiteiten. John heeft zich laten inspireren door de sterke punten en initiatieven van IDSS en heeft het zich eigen gemaakt op een nog betere en sterkere manier. We hebben enkele uren samen gepraat (helaas niet opgenomen voor onderzoek) waar hij vertelde hoe bijzonder zijn trip was naar Nederland die ik destijds organiseerde en hoe het tot zijn succes heeft geleid. Bijzonder wat voor impact iets kan hebben.

Voor stage begint het nu een kwestie te worden van hard werken om de vele plannen en beloftes waar te maken! Dat gaat erg goed en lig op schema. Wat ik de komende twee maanden hoop te creëren is:

  • Strategic Plan for the Youth (FDC)
  • Strategie om dictatorschap te verruilen voor democratie (handboek revolutie Uganda)
  • Draft Scriptie + genoeg interviews om de diepte in te gaan voor onderzoek
  • Lijst met interessante Nederlandse werkgevers voor na mijn master

Met mijn moeder naar Entebbe geweest en in Botanische tuinen gelopen, leuk aapjes gevoerd en even een stukje echte jungle geweest (mooie herinneringen).

Vooral uit eten met huisgenoten, dus dat beloofd een leuke avond te woorden.

Zit inmiddels op de 80 zinnen uit Sun Tzu die ik nu ken. Swahili en trainen gaat ook super. Voor mezelf koken kan beter dus ga ik komende tijd op focussen. Nog steeds grote vrienden met de hond. Daniel en peetzoon weer even bezocht, gaan me morgen leren Oegandese porridge te maken en chille plekjes voor groente/fruit.

Merk wel dat ik steeds meer energie krijg, socialer wordt en langzamerhand behoefte krijg meer interactie met anderen te zoeken buiten mijn stage / onderzoek om. Gewoon het gevoel dat het lekker gaat in het leven en de goede kant op. Het scheelt veel dat ik mij precies kan bezighouden met waar ik voor heb gestudeerd en ervaring voor heb opgedaan sinds 2011.

Bobi Wine is in USA en Besigye in UK, dus nog even wachten voordat ik ze ontmoet. Ga volgende week Amuriat bellen voor afspraak bij hem thuis, ben benieuwd hoe dat zal lopen, leek een erg aardige en interessante man.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.