Uganda Blog 21-2-2019

Vanaf deze week ben in begonnen met elke ochtend trainen zodra ik uit bed stap (bedankt Cor). Het doel is om een ochtendritueel te bouwen welke lichaam, gedachten en ziel klaarstoomt voor een succesvolle dag. Ik doe elke ochtend 2 x 50 push ups achter elkaar, zet inspirerende muziek op en ben dankbaar voor wat ik al of nog heb. Het werkt goed en begin ik de dagen met meer energie, focus en kracht. Tot nu toe is het dan ook best een interessante week geweest.

Dinsdag ging ik een koffie drinken met de Nederlandse ambassadeur van Oeganda. Ik had hem een mailtje gestuurd of die zin had om van gedachten te wisselen en na zijn positieve reactie kwam ik daar dus net gekleed aan om 14:00. Na een interessant gesprek over wat de NL ambassade doet en potentie van landbouw vroeg hij wat ik bij FDC deed en hoe de master beviel.

Na mijn verhaal hebben we het nog een tijd gehad over het leven van een diplomaat, mijn bedenkingen en interesses en zijn opleiding bij het diplomatenklasje. Hij heeft me een stuk enthousiaster gemaakt dan voorheen, nadat ik was gaan twijfelen na een interactie tussen journalist (Bram Vermeulen) en diplomaat bij een lezing binnen Buitenlandse Zaken. Terwijl die Bram erg kritisch en scherp was reageerde er een jongen van ongeveer 30, hij leek een beetje op mij en ik mijzelf in de toekomst daar al zitten. Zijn reactie was alleen erg deprimerend, precies wat het beleid van NL was maar vol smoezen waarom de problemen niet waren aangepakt. Een succesvolle en interessante jongeman die zijn ziel had verkocht aan de overheid. Niet wat ik voor mezelf zag zitten.

De ambassadeur vertelde me dat het helpen van de Afrikaanse bevolking en functie als diplomaat prima te combineren is zolang het Nederlandse belang daar bij past, in zijn geval het helpen van boeren en jongeren in Oeganda. Het was een super vriendelijke en eerlijke man, scherp van geest en ook kritisch op het dictatorschap, dus ik hoop hem vaker te gaan spreken en een vriendschap op te bouwen. We namen lachend afscheid en ik liep met een erg goed gevoel weg, naar mijn idee was dit wederzijds.

Gister ging ik wat biertjes (Guiness) doen met de Party President, Patrick Oboi Amuriat nadat ik hem maandag had gevraagd of het aanbod nog stond. Ook dit was weer een erg interessant gesprek vanuit het FDC perspectief, die van plan zijn binnenkort actie te ondernemen en de vreedzame revolutie nu daadwerkelijk te gaan starten door het land op stil te zetten. Ik vertelde hem over mijn gesprek met de ambassadeur en vooral zijn bedenkingen over FDC, waarvan de meest belangrijke is dat die niet perse verandering zag ook als de revolutie succesvol zou zijn, dat er veel FDC leiders ook corrupt zouden kunnen worden.  

Ik realiseerde me tijdens het gesprek opeens dat het allergrootste zwakke punt van FDC hun communicatie is, vooral naar de media buiten Oeganda toe. Ik heb nu vooral inzicht gekregen in de goede ideeën, actie en integriteit binnen FDC, maar de meesten buiten FDC is dit beeld zeker niet aanwezig. De communicatie schiet dus tekort.

Bobi Wine was hier daarentegen heel erg sterk in en heeft zo mijn (en de gehele wereld) aandacht en interesse getrokken. Ook heeft de revolutie gezichten nodig, zoals die van Bobi Wine, en ik besefte me dat Patrick Amuriat daar een van zou kunnen zijn. Tot nu toe ben ik erg onder indruk van zijn vechtlust, integriteit, strategisch inzicht en leiderschap en begon het dus al voor me te zien. Verder nog veel andere interessante dingen gehoord die zelfs in deze geheime blog niet zullen worden gedeeld, maar ik ben optimistisch voor Oeganda.

Ik stelde gister al voor dat hij eigenlijk een PR adviseur zou moeten vinden die weet zoals de Westerse bevolking en media denkt, om net zoals Nelson Mandela en Bobi Wine hun interesse en hulp aan te trekken. Iemand die zag presenteert zoals Obama dat deed. Vandaag besefte ik me opeens (het gesprek was dus al een tijdje afgelopen) dat ik die rol voor hem zou kunnen vervullen.

Ik ga nu dan ook klein essay schrijven waarom communicatie gericht op de international community van levensbelang is voor het succes van de aankomende vreedzame revolutie in Oeganda. Als er honderdduizenden mensen de straat op gaan om vreedzaam te protesteren kan (hoogstwaarschijnlijk; zal) de dictator reageren door er met AK-47 en tanks op te schieten, als er geen interesse van de media is, en donors geld blijven geven, heeft het volk geen andere keuze dan op te geven (zoals in 2011 Walk to Work protests).

Als er internationale media zoals BBC, Al-Jazira, NOS voorbereid is en dit filmt, ben ik er zeker van dat de bevolkingen van USA, UK, NL etc. hun overheden zullen dwingen te stoppen met het financiëren van deze dictatorschap en zijn dodelijke oppressie.

Mijn doel is dus de persoonlijke communicatie adviseur te worden van deze Patrick Amuriat. Besigye ga ik binnenkort ontmoeten en Bobi Wine zou interessant zijn, maar ik heb de revolutionaire leider die ik zou willen ondersteunen al gevonden.

Verder is nog iets anders bijzonders gebeurt, maar hier vertel ik later over 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.