Uganda Blog 9-3-2019

Ik wilde nog even wachten met schrijven tot het goede nieuws definitief was. Maar ik heb een BAAN! Bij de oudste universiteit van Nederland (Leiden) met als motto: bolwerk van vrijheid. Alleen al dit feit maakt dat ik over drie weken heel voldaan terugkeer, omdat ik me 100% kan gaan bezighouden met mezelf ontwikkelen, in een professionele omgeving terecht ga komen en meer ga verdienen dan ik tot nu toe ooit heb gedaan.

Ik merk dat dit heel veel opluchting en vertrouwen voor de toekomst geeft, maar ook een groeiende zekerheid. Het was een spannende competitie en ze konden de keuze eerst niet maken tussen de andere laatste kandidaat, maar kozen toch voor mij. Dit geeft me vertrouwen dat ook anderen de potentie zien die ik denk te hebben en ik nu eindelijk de kans krijg dit waar te gaan maken. Vanaf nu moet ik gewoon heel hard werken, maar de cruciale overstap is gemaakt, vanaf nu gaat het leven pas echt beginnen.

Daarnaast heb ik twee weken geleden een koffie gedaan met Dr. Kizza Besigye, de grote oppositie leider van de afgelopen 15 jaar. Iets meer informatie over hem is wel op zijn plaats. Hij was de persoonlijke dokter van de huidige president in de guerilla oorlog in 1981-1986 waardoor ze aan de macht kwamen (tegen een andere dictator). Hun doel was te strijden voor eenheid, democratie, eind corruptie etc. en zij waren de eerste guerrillagroep in Afrika die een succesvolle oorlog voerde zonder hulp van buitenaf. Er zijn ook geruchten dat zij de eerste waren die grootschalig gebruik begonnen te maken van kindsoldaten. Maar al enkele jaren later werd het duidelijk dat de dictator ze voor de gek had gehouden, en het was deze Besigye die als eerste tegenstand bood en de interne machtsstrijd en corruptie aan de kaart probeerde te brengen. In de jaren dat hij tegenstand bood zijn alle mogelijke manieren tegen hem gebruikt, zoals canister traangas in zijn ogen, tientallen keren gearresteerd, rechtszaken, isolatie, met knuppels in elkaar geslagen, verbanning etc.

In een Oegandese diaspora conferentie in Den Haag had ik hem al eens ontmoet, maar nu voor het eerst moment samen 1 op 1. Deze keer had ik het geluk met een goede introductie van ‘very resourceful advisor with passion for change’ en we raakten dus al snel diep in gesprek. Ik deelde mijn ervaringen binnen FDC en observatie over verbeterpunten binnen de revolutie, vooral de communicatie naar buiten toe gericht. Hij vertelde weer wat er staat te gebeuren, hoe hij probeert de oppositie te verbinden en meer. Na ongeveer een uur namen we voldaan afscheid en nodigde hij me uit om nog eens langs te komen voor ik vertrek. Voor mij de tweede persoon van de checklist van de grote leiders die ik wilde ontmoeten tijdens de stage.

De laatste is de meest interessante; Bobi Wine, wat mijn doel is de komende drie weken. Ik heb zijn nummer en die van zijn secretaris weten te verkrijgen, en met zijn secretaris contact gehad voor een afspraak. Deze ga ik vandaag nog eens bellen om te checken wat de mogelijkheden zijn, en dat er haast achter zit.

Want vorig weekend gebeurde er iets wat zeer gevaarlijk was voor het succes van de revolutie. Twee dagen nadat ik koffie deed met Besigye, werd hij aangevallen door een mob welke leuzen aanhingen van Bobi Wine en zijn groep; People Power. Overal op social media was hier veel verontwaardiging over en met name de FDC leden voelden zich aangevallen. Maandag op kantoor waren er dan ook veel FDC leiders samengekomen, klaar voor de strijd en vol verwachting op de komende veldslag.

Alleen met het grote probleem dat het niet om de dictatorschap ging, maar de andere grote groep revolutionairen! Hoeveel ik ook van het begin probeerde te beargumenteren dat eenheid cruciaal is, en het wellicht truck van de dictatorschap was, groeiden ze steeds verder uit elkaar. Vooral in de aanloop van de week werden mijn mede-FDC collega’s steeds geslotener voor Bobi Wine, en mijn roep tot verbinding steeds minder geaccepteerd. Toen de grootste online klokkenluider van corruptie/dictatorschap Tom Voltaire Okwalinga (TVO) ook overtuigd leek zijn van bewijs dat Bobi Wine achter de aanval zat, leek het front voor de revolutie hopeloos uit elkaar te vallen…

Tot vandaag deze TVO een bericht stuurde dat Bobi Wine zijn eigen supporters zeer streng tot de orde had geroepen, niet de andere revolutie groepen aan te vallen of belachelijk te maken. Het waren dus luitenanten onder Bobi Wine die hun eigen plan hadden getrokken en zo bijna de revolutie de das om hadden gedaan (of zeer moeilijk gemaakt). TVO is degene die al veel corruptie schandalen, dictatorschap deals, of andere normaal gesproken geheime informatie aan de kaart wist te brengen. TVO deelde dit bericht over Bobi Wine met de volgende titel, nadat hij net enkele dagen vol in het offensief tegen was gegaan.

‘LET ME SHARE THIS HERE’

Waarop ik reageerde:

En deze TVO, met zijn 180.000 volgers en jarenlange anonieme strijd tegen het dictatorschap, kort daarna zijn titel veranderde:

‘LET ME SHARE THIS HERE. AM HAPPY BOBI WINE HAS TAKEN THIS STEP TO REIGN IN ON THESE PEOPLE AND I APPLAUD HIM. WE HAVE TO FOCUS ON ENEMY OF THE PEOPLE MUSEVENI, AS A UNITED FORCE.’

Een zeer goede boodschap van verbinding. Dit betekend dat beide Bobi Wine en TVO de goede instelling hebben en waarschijnlijk te vertrouwen zijn. Nu is vooral belangrijk de leiders van FDC (Patrick Oboi Amuriat en Dr. Kizza Besigye) te overtuigen dat ze zo snel mogelijk samenkomen met Bobi en een alliantie vormen. Waar zij leiden zullen de volgelingen volgen, althans dat verwacht ik. Ik heb dus weer oproep gedaan voor een nieuw gesprek met Besigue en Amuriat, en ook een andere leider binnen FDC: Nandala Mafabi, de secretary general. Hoe klein ook, ik merk dat een goede kritische analyse van de situatie gecombineerd met goede realistisch advies niet ongemerkt gaat en daadwerkelijk invloed kan uitoefenen op het verloop van de revolutie. To be continued!

Daarbij is het nog interessant te vermelden dat ik heel lekker ga met het onderzoek, ik heb nu vijf initiatieven in plaats van de eerste 2, en veel interviews aan het houden. Het onderzoeksvoorstel is goedgekeurd en de begeleider vind het erg interessant. Ik ben in het gevaarlijkste ghetto van Kampala geweest, waar een activist Francis (30) me meer wilde laten zien over zijn initiatief om de mindset te veranderen van de allerarmsten. Dat doet hij met zijn band Zion Train, waar ze ideeën over empowerment, unity etc. verspreiden en proberen een voorbeeldfunctie te geven. Ik ben al ik veel andere sloppenwijken/ghetto’s geweest maar dit was echt anders.

De meest smerige plek die je je maar kunt bedenken, overal modder, vuil en de geur van rottend vlees. De meeste inwoners hebben vieze of geen kleren en iedereen zat aan de khat (drugs), marihuana of vooral goedkope alcohol. Heel passief in de modder proberen de dag door te komen, maar vooral de mannen in groepen bij elkaar, stomdronken of high. Terwijl Francis met zijn geïmproviseerde studio liet zien en daarna zijn community, kwamen er soms stomdronken mannen heel dichtbij, grepen krachtig mijn hand of arm en vroegen om geld of hulp. Vaak de alcohol zeer goed te ruiken. Ik ben niet echt bang weg gelegd en liet me ook niet zo snel schrik aanjagen door deze figuren, maar ik wist wel dat ik hier op mijn hoede moest zijn en absoluut geen angst mocht vertonen. Later besefte ik dat er een vriend van Francis achter me liep om te checken dat niemand iets uit mijn zakken of tas steelt, of wellicht zelfs te beschermen als iets te handtastelijk werd.

Wat later liet Francis zijn doelgroep zien, een groep van 30-40 straatjongens in meest erbarmelijke staat, zeer vieze kleren etc. Hij stelde me voor als onderzoeker die van plan is ‘voice to the voiceless’ te geven en werd zo begroet door deze jongeren, maar allemaal tegelijk en ook weer zeer dichtbij. Ik was dan ook blij hier weer weg te gaan, maar wel interessant om meer van deze Francis te horen, die inderdaad met de aller aller aller armsten van Afrika werkt, en zijn ideeën over vreedzame verandering etc. Dit geeft een goed contrast tot de vooral studenten, activisten of alumni die ik spreek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.